Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Κοινή ανακοίνωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

50 χρόνια και είναι σαν χτες και είναι σαν τώρα! ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μισό αιώνα τώρα από την εξέγερση που μας χαμογέλασε για να μη ζούμε γονατισμένοι, που μας έδειξε το «αλλιώς» και που έφερε το «αδύνατο» λίγο πιο κοντά από τα αστέρια. Στιγμές σαν αυτές, σημαδεύουν τη συλλογική μνήμη και συντροφεύουν κάθε άνθρωπο και κάθε νέο κίνημα που ξεσπά! Οι φοιτητές πολιορκούμενοι από το στρατό και την αστυνομία, από την ΚΥΠ και τους παρακρατικούς φασίστες εξέπεμπαν κραυγές ανατροπής, μηνύματα ειρήνης και δημοκρατίας! Τα αρχικά τους αιτήματα για κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του πανεπιστημιακού ασύλου ήρθαν να γιγαντωθούν από την απαίτηση να πέσει η δικτατορία, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, για ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές, στείλανε μήνυμα αλληλεγγύης στους αγώνες άλλων λαών.

Σήμερα που αίρονται όλα όσα έχει κατακτήσει το λαϊκό κίνημα με σκληρούς αγώνες, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, καταργείται η ασφάλιση, καταρρέουν δημόσια υγεία και παιδεία, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και το πανεπιστημιακό άσυλο έρχεται η ανάμνηση των φοιτητών που ζητούσαν Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία να μας καλέσει ξανά σε ανυπακοή! 

Με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στην γειτονιά μας, τον λαό της Παλαιστίνης να υφίσταται πραγματική γενοκτονία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μας σέρνει σε επικίνδυνα μονοπάτια, για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ, των ίδιων που πενήντα χρόνια πριν δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να υποστηρίξουν το βάρβαρο καθεστώς των συνταγματαρχών. Γι αυτό και με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές επιχειρούν να φιμώσουν κάθε φωνή που καλεί για εκεχειρία και λευτεριά στην Παλαιστίνη. 

Το μεγάλο αίτημα και το μεγάλο όνειρο όμως επιμένει. 

Γι αυτό και κάθε Νοέμβρη δεν αντιμετωπίζουμε μουσειακά το παρελθόν, μένουμε πεισματικά στο παρόν και παλεύουμε για να γίνουμε πιο ώριμοι ώστε να ανοίξουμε τις πλατιές λεωφόρους που οδηγούν στο μέλλον της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Όλοι/ες στον τριήμερο εκδηλώσεων την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όλοι/ες στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την Παρασκευή 17/11.

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα - Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα – Συνεργαζόμενες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση