Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ερώτηση στο δημ. συμβούλιο "λογοδοσίας" για τους ελέγχους και τις εργασίες το καλοκαίρι για ασφαλείς σχολικές μονάδες

Ερώτηση για το δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας ημ. 20/6/2024

Κύριε δήμαρχε.

Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα παιδείας.  Σε αυτό και στη συνέχεια κατά τις συναντήσεις των φορέων της εκπαίδευσης (γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών) αναδείχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Προβλήματα που ξεκινούν από τους παιδικούς σταθμούς όπως τον ακατάλληλο  παιδικό σταθμό της Δήλου, και φτάνουν έως υποδομές στα λύκεια. Από χαλασμένες λάμπες που δεν ανάβουν, έως σοβάδες που πέφτουν. Το διαπιστώσαμε αυτό και την προηγούμενη βδομάδα όπου με τον πρώτο καύσωνα τα σχολεία έκλεισαν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν σπίτι. Στη διάρκεια εκείνου του δημοτικού συμβουλίου δεσμευτήκατε ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν.

Η σχολική χρονιά 2023 - 2024 έφτασε στο τέλος της και χρειάζεται άμεσα να αρχίσουν εργασίες συντήρησης  των σχολικών κτιρίων και εργασίες αποκατάστασης των φθορών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 22/3/2024 που συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα η κατάσταση των σχολικών κτιρίων μετά την πτώση των σοβάδων στις 13/3/23 στο σχολικό συγκρότημα της Ανάληψης, πάρθηκε απόφαση, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, μαζί με την απόφαση για άμεση έλεγχο των σχολικών κτιρίων : Να δημιουργηθεί ένας κανονισμός-πρωτόκολλο  που θα προβλέπει να γίνονται κάθε έτος πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι αναγκαίοι έλεγχοι για τα δομικά στοιχεία, τις μηχανολογικές-υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κ.α. και όπου απαιτείται να γίνονται έγκαιρα οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Μετά από αυτές να συντάσσεται πρακτικό καταλληλόλητας για την ασφάλεια των σχολείων και των παιδικών σταθμών, προκειμένου να ξεκινούν τα μαθήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι και στις 29/5/24 στο 12ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα, σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό πτώσης σοβάδων στο προαύλιο του σχολείου την ώρα που γινόταν γυμναστική και από τύχη δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι είδους έλεγχοι ήταν αυτοί που έγιναν σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-24 και τι έλεγχοι θα γίνουν για τη σχολική χρονιά 2024-25.

Ρωτάμε τι έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στους επόμενους δυο μήνες, έτσι ώστε τα σχολεία να είναι λειτουργικά και πραγματικά ασφαλή κατά την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο.

Τα δημόσια κτήρια και ειδικά αυτά που στεγάζουν παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή και φιλόξενα περισσότερο ακόμα από τα σπίτια μας, και όχι με την πρώτη βροχή, χιόνι, καύσωνα να κλείνουν.  Κυβέρνηση, περιφερειακές, δημοτικές αρχές προσπαθούν να  ξεπεράσουν  τις δικές τους ευθύνες όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα με τη λογική της ατομικής ευθύνης κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι. 

17/6/2024

 Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα-Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα- Συνεργαζόμενες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση